Abstract
The changes in temperature and precipitation regimes caused by climate change have resulted in the displacement of production areas, both coffee and cocoa, to areas with more favorable conditions for their development. The objective of this study was to evaluate the adaptation of cocoa cultivation at different altitude levels in the Upper Yaque del Norte River Basin, located in the central mountain range of the Dominican Republic, for which its survival and initial development in areas where coffee cultivation has been degraded. To meet the stated objectives, different experimental units were established with two types of cocoa plants, graft and hybrid, in three altitudinal ranges of the basin. In each sample unit, aerial growth, health condition and survival of the plants were evaluated, under a completely randomized design. It is concluded that altitude significantly affected the morphological variables total height, neck diameter, productivity index, as well as survival. In general, the aerial growth of the plant decreased as the altitude above sea level increased, regardless of the type of plant used.
References
Acosta, J. (2017). La contaminación del agua superficial del rio Yaque del Norte. Revista DELOS: Desarrollo Local Sostenible, 28. http://www.eumed.net/rev/delos/28/agua-contaminacion.html
Aguirre, Y. (2013). El desplazamiento de los pisos térmicos y el lenguaje semiótico de las plantas como una expresión de su estrés biológico: dos imaginarios sociales de la población caldense sobre los efectos generados por el cambio climático. Luna Azul, 36. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=321728584005
Almeida, A., & Valle, R. (2007). Ecophysiology of the cacao tree. Brazilian Journal of Plant Physiology, 19(4). https://www.scielo.br/j/bjpp/a/cH3fMFFp6wY4mfZYFPmS7cj/
Angulo, C., Mathios, M., Racchumi, A., Bardales-Lozano, R., & Ayala, D. (2021). Crecimiento de plántulas de cacao (Theobroma cacao) en vivero, usando diferentes volúmenes de sustrato. Manglar, 18(3). http://dx.doi.org/10.17268/manglar.2021.034
Arnold, S, Bridgemohan, P., Perry, G., Spinelli, G., Pierre, B., Murray, F., Haughton, C., Dockery, O., Grey, L., Murphy, S., Belmain, S., & Stevenson, P. (2018). The significance of climate in the pollinator dynamics of a tropical agroforestry system. Agriculture, Ecosystems and Environment, 254. https://doi.org/10.1016/j.agee.2017.11.013
Arvelo, M., González, D., Maroto, S., Delgado, T., & Montoya, P. (2017). Manual técnico del cultivo de cacao: Prácticas Latinoamericanas. San José, Costa Rica: IICA. https://repositorio.iica.int/handle/11324/6181
Bakri, S., Setiawan, A., & Nurhaida, I. (2018). Coffee bean physical quality: The effect of climate change adaptation behavior of shifting up cultivation area to a higher elevation. Biodiversitas, 19(2). https://doi.org/10.13057/biodiv/d190208
Bermeo, P., & J. Ospina-Noreña, J. (2017). Evaluación de los requerimientos hídricos actuales y futuros, bajo escenarios de cambio climático encultivos de cacao en el municipio de Nilo, Cundinamarca. Colombia. International Symposium on Cocoa Research (ISCR), Lima, Perú, pp. 13-17. https://www.icco.org/wp-content/uploads/T4.228.EVALUACION-DE-LOS-REQUERIMIENTOS-HIDRICOS-ACTUALES-Y-FUTUROS-BAJO-ESCENARIOS-DE-CAMBIO-CLIMATICO-EN-CULTIVOS-DE-CACAO-EN-EL-MUNICIPI.pdf
Besse, A., Agusta, H., Yahya, S., Wachja, A., & Tjoa, A. (2020). Plant growth performance of top grafted Young cacao at various elevations in Indonesia. Journal of Tropical Crop Science, 7(2). https://j-tropical-crops.com/index.php/agro/article/view/304
Bunn, C., Lundy, M., Wiege, J., & Castro-Llanos, F. (2019a). Impacto del cambio climático en la producción de cacao para Centroamérica y El Caribe. Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT). Cali, Colombia. 35 p. https://alliancebioversityciat.org/publications-data/impacto-del-cambio-climatico-en-la-produccion-de-cacao-para-centroamerica-y-el
Bunn, C., Fernández-Kolb, P., Wiegel, J., Guharay, F., Hurtado, N., Castro-Llanos, F., & Lundy, M. (2019b). Cacao sostenible adaptado al clima en Centroamérica y el Caribe. Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT). Cali, Colombia. 13 p. https://cgspace.cgiar.org/items/72da6fca-e103-44f9-b80e-0d030aed78de
Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza [CATIE]. (2012). El ciclo de vida y el manejo del cacaotal. Costa Rica. http://biblioteca.catie.ac.cr:5151/repositoriomap/bitstream/123456789/90/4/El.pdf
D'Agostino, A., & Schlenker, W. (2016). Recent weather fluctuations and agricultural yields: implications for climate change. Agricultural Economics, 47(1). https://doi.org/10.1111/agec.12315
Díaz, O., Porras, V., & Aguilar, J. (2013). El cacao (Theobroma cacao L.): avances y retos en la gestión de la innovación. Colección Trópico Húmedo. Universidad Autónoma Chapingo Centro de Investigaciones Económicas, Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial, 136. https://repositorio.chapingo.edu.mx/items/2132555d-b655-4ed3-8ba5-42369955db5d
Enríquez, G. (2010). Cacao orgánico. Guía para productores ecuatorianos. INIAP. Manual Nº. 54. Quito, Ecuador. https://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/4571
Food and Agriculture Organization [FAO]. (2003). Los suelos de la República Dominicana. Gustavo Tirado F. (Eds.). Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Santo Domingo, República Dominicana. 240 p. https://intranet.cedaf.org.do/digital/suelos.agricolas.dominicanos.pdf
Food and Agriculture Organization [FAO]. (2014). Agricultura Familiar en América Latina y el Caribe: Recomendaciones de Política. Salcedo S. y Guzmán L. (Eds.). Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Santiago, Chile. 486 p. https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/AGRO_Noticias/docs/RecomendacionesPolAgriFAMLAC.pdf
García, J., Romero, M., & Ortiz, L. (2007). Evaluación edafoclimática de las tierras del trópico bajo colombiano para el cultivo de cacao. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (Corpoica). https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/2189
Gómez, R., García, R., Tong, F., & González, C. (2014). Paquete tecnológico del cultivo de cacao fino de aroma. Oficina de las Naciones Unidas contra la Droga y el Delito. https://vinculate.concytec.gob.pe/wp-content/files/Paquete_Tecnologico_Cultivo_Cacao.pdf
González, S., & Garreaud, R. (2017). Spatial variability of near-surface temperature over the coastal mountains in southern Chile (38°S). Meteorol Atmosph Phys, 129. https://doi.org/10.1007/s00703-017-0555-4.
Gourdji, S., Sibley, A., & Lobell, D. (2013). Global crop exposure to critical high temperatures in the reproductive period: historical trends and future projections. Environmental Research Letters, 8(2). https://doi.org/10.1088/1748-9326/8/2/024041
Gram, G., Vaast, P., Van der, J., & Jassogne, L. (2018). Local tree knowledge can fast-track agroforestry recommendations for coffee smallholders along a climate gradient in Mount Elgon, Uganda. Agroforestry Systems, 92(6). https://doi.org/10.1007/s10457-017-0111-8
Harvey, C., Saborio-Rodríguez, Martínez-Rodríguez, M., Viguera, B., Cadena-Guadarrama, A., Vignola, R., & Alpízar, F. (2018). Climate change impacts and adaptation among smallholder farmers in Central America. Agricultureand Food Security, (7)1. https://doi.org/10.1186/s40066-018-0209-x
Hinojosa, J. (2022). Sistema de gestión integral para la sostenibilidad del sub-sector cacotero de República Dominicana. Presentación en el encuentro de intercambio de conocimiento entre países SICACAO. Departamento del Caco, Ministerio de Agricultura de República Dominicana. 23 p. https://sicacao.info/wp-content/uploads/2022/02/Dpto.-Cacao-Estrutura-y-Sostenibilidad.JAHG_.pdf.
Instituto Dominicano de investigaciones Agropecuarias y Forestales [IDIAF]. (2010). Caracterización de suelos en zonas cafetaleras de la República Dominicana: Resultados de Investigación. IDIAF. Santo Domingo, DO. 125 p. https://intranet.cedaf.org.do/digital/idiaf.cafe.suelos.caracterizacion.dominicana.pdf
Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias [INIFAP]. (2011). Establecimiento y Mantenimiento. Paquete tecnológico del cacao (Theobroma cacao L) Programa Estratégico para el Desarrollo Rural Sustentable de la región Sur-Sureste de México: Trópico húmedo 2011. https://censalud.ues.edu.sv/CDOCDeployment/documentos/cacao_establecimiento_y_mantenimiento.pdfhttps://doi.org/10.18845/tm.v25i5.473.
Intergovernmental Panel on Climate Change [IPCC]. (2014). Cambio Climático 2014: Impactos, adaptación y vulnerabilidad. Resúmenes, preguntas frecuentes y recuadros multicapítulos. Contribución del Grupo de trabajo II al Quinto Informe de Evaluación del Grupo Intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático (IPCC). [Field, C.B., V.R. Barros, D.J. Dokken, K.J. Mach, M.D. Mastrandrea, T.E. Bilir, M. Chatterjee, K.L. Ebi, Y.O. Estrada, R.C. Genova, B. Girma, E.S. Kissel, A.N. Levy, S. MacCracken, P.R. Mastrandrea y L.L. White (eds.)]. Organización Meteorológica Mundial (OMM). Ginebra, Suiza. 200 p. https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/03/WGIIAR5-IntegrationBrochure_es-1.pdf
Lachaud, M., Bravo-Ureta, B., & Ludena, C. (2017). Agricultural productivity in Latin America and the Caribbean in the presence of unobserved heterogeneity and climatic effects. Climatic Change, 143. https://doi.org/10.1007/s10584-017-2013-1
Loli, O., & Cavero, J. (2011). Fertilización y post cosecha. Guía técnica Jornada de Capacitación. UNAL-AGROBANCO. Juanjui – Tarapoto – Perú. https://cadenacacaoca.info/CDOC-Deployment/documentos/FERTILIZACION_Y_POST_COSECHA_DEL_CACAO.pdf
López, P. (2011). Programa estratégico para el desarrollo rural sustentable de la Región Sur-Sureste de México: Trópico Húmedo 2011. Huimanguillo. Tabasco: Centro de Investigación Regional-Golfo Centro. http://www.inifap.gob.mx/Documents/inicio/paquetes/cacao_produccion.pdf
Meza, L. (2015). Impactos del cambio climático en la agricultura familiar y oportunidades para la adaptación. En Adaptación al cambio climático de la agricultura familiar en América Latina y el Caribe. IX Taller de seguimiento técnico de proyectos FONTAGRO 8 Julio de 2015, Santiago, Chile. pp 19-22. https://bibliotecadigital.odepa.gob.cl/handle/20.500.12650/5846
Mexal, J., & Landis, T. (1990). Target seedling concepts: height and diameter. In Proceeding, western Forest nursery association, 13-17. https://rngr.net/publications/proceedings/1990/mexal.pdf
Milla, F., Emanuelli, P., & Díaz, R. (2014). Planificación Inventario Forestal Multipropósito en el Área Piloto Cuenca Alta de Yaque del Norte. República Dominicana. Nota Técnica Nº 10 Monitoreo Forestal, Programa Regional REDD/CCAD-GIZ. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.10297.77922
Ministerio de Agricultura y Riego [MAR]. (2018). Análisis de la cadena productiva del cacao. 85. https://repositorio.midagri.gob.pe/handle/20.500.13036/66
Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales [MARENA]. (2012). Estudio de uso y cobertura de suelo 2012. Santo Domingo, R.D. https://bvearmb.do/handle/123456789/641
Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales [MMARN]. (2022). Guía Técnica de Buenas Prácticas Ambientales y Sociales de Sistemas Agroforestales: Cacao Bajo Sombra en el Marco de REDD+ en República Dominicana. Proyecto de Preparación para REDD+. Fondo Cooperativo para el Carbono de los Bosques / Grupo Banco Mundial. Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales Santo Domingo, República Dominicana. 106 p. https://ambiente.gob.do/app/uploads/2022/08/GTBP-Produccion-de-Cacao-Bajo-Sombra.pdf
Mora, K., & J. Cortés, J. (2021). Bajo el sol ardiente y la lluvia torrencial. Viajeros extranjeros y clima colombiano en el siglo XIX. Anuario de Historia Regional y de las Fronteras, 26(2). http://dx.doi.org/10.18273/revanu.v26n2-2021005.
Muñoz, H., Sáenz, J., Coria, V., García, J., & G. Manzanilla. (2015). Calidad de planta en el vivero forestal La Dieta, Municipio Zitácuro, Michoacán. Revista Mexicana de Ciencias Forestales, 6(27). https://www.scielo.org.mx/pdf/remcf/v6n27/v6n27a7.pdf
Nendel, C., Rötter, R., Thorburn, Boote, P., & Ewert, F. (2019). Modelling cropping systems under climate variability and change: impacts, risk and adaptation. Agricultural systems, 159. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2017.11.005
Núñez-Rodríguez, J., Mendoza-Ferreira, O., González-Verjel, M., Carvajal-Rodríguez, C., & Carrero-Carmona, D. (2020). Desplazamiento altitudinal de las zonas productoras de cacao en el departamento Norte de Santander por efectos de las variaciones climáticas. Aibi, 8(1). http://dx.doi.org/10.15649/2346030X.2432
Orozco, G., Muñoz, J., Rueda, A., Sigala, J., Prieto, J., & García, J. (2010). Diagnóstico de calidad de planta en los viveros forestales del Estado de Colima. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Rev. Mex. Cien. For. 1(2). https://www.scielo.org.mx/pdf/remcf/v1n2/v1n2a11.pdf
Ospina, J., Domínguez-Ramírez, C., Vega-Rodríguez, E., Darghan-Contreras, A., & Rodríguez-Molano, L. (2017). Analysis of the water balance under regional scenarios of climate change for arid zones of Colombia. Atmósfera, 30(1). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0187623617300425
Paredes, M. (2003). Manual de cultivo del cacao. Ministerio de agricultura programa para el desarrollo de la amazonia proamazonia. Perú. https://repositorio.midagri.gob.pe/jspui/bitstream/20.500.13036/372/1/cacao%20-%20copia.pdf
Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo [PNUD]. (2021). Distribución presente y futura de café y cacao por efectos del cambio climático: Potencial distribución espacial del café y cacao en seis departamentos del Perú: Cusco, Huánuco, Junín, Madre de Dios, Pasco y Ucayali. Proyecto Amazonía Resiliente, Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD). Lima, Perú. 71 p. https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/migration/pe/PE_PNUD_Distribucion-cafe-y-cacao.pdf
Quiroz, J. (2010). Sistema de sombra de cacao con maderables. INIAP- Estación Experimental Litoral Sur. https://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/2060
Quiroz, J., & S. Maestanza (2012). Establecimiento y manejo de una plantación de Cacao. Boletín Técnico No.146 Enero, Quito, Ecuador. https://books.google.cl/books?id=l3kzAQAAMAAJ&printsec=frontcover&hl=es&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
Sada, R., Shrestha, A., Kumar, A., & Anna, L. (2018). People's experience and facts of changing climate: impacts and responses. International Journal of Climate Change Strategies and Management, 6(1). https://doi.org/10.1108/IJCCSM-04-2013-0047
Sánchez, M., León, D., Arce, S., López, T., & Rodríguez, P. (2017). Manual Técnico para el Cultivo de Cacao Buenas Prácticas para América Latina. IICA, 143. https://repositorio.iica.int/handle/11324/6181
Sistema de Integración Centroamericana [SICA]. (2021). Estrategia regional de cacao en la región del SICA 2022-2032. 86 p. https://assets.rikolto.org/estrategia-regional-de-cacao-2022-2032_1.pdf
StatSoft, Inc. (2004): STATISTICA. Sistema de software de análisis de datos, versión 7®.StatSoft, Inc. Tulsa, OK., EUA.
Viguera, B., Martínez-Rodríguez, M.R., Donatti, C., Harvey, C.A., & Alpízar, F. (2017). Impactos del cambio climático en la agricultura de Centroamérica, estrategias de mitigación y adaptación. Módulo 2. Materiales de fortalecimiento de capacidades técnicas del proyecto CASCADA. Conservación Internacional (CI) - Centro Agronómico Tropical de Investigación y enseñanza (CATIE). Turrialba, Costa Rica. 47 p. https://www.conservation.org/docs/default-source/publication-pdfs/cascade_modulo-2-impactos-del-cambio-climatico-en-la-agricultura-de-centroamerica.pdf
Windy.com Company. (2024). https://www.meteoblue.com/
Ziska, L., Bradley, B., Wallace, R., Bargeron, C., LaForest, J., Choudhury, R., Garrett, K., & Vega, F. (2018). Climate change, carbon dioxide, and pest biology, managing the future: Coffee as a case study. Agronomy, 8(8). https://doi.org/10.3390/agronomy8080152

Revista Bio Ciencias by Universidad Autónoma de Nayarit under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on work of http://biociencias.uan.edu.mx/.
Further permits not covered by this licence can be found at http://editorial.uan.edu.mx/index.php/BIOCIENCIAS.