Abstract
The use of organic fertilizers generates multiple benefits for agricultural productivity and constitutes an alternative to the problems that the intensive use of chemical fertilizers has generated. The objective of this work was to compare the effect of chemical and organic fertilization on the growth, development, and yield of the fresh serrano pepper fruit. A completely randomized experimental design was used in blocks with six treatments (Control, chemical fertilization, bocashi, vermicompost, bocashi + chemical fertilization and vermicompost + chemical fertilization) and four repetitions. Plant height, stem diameter, leaf length and width, SPAD units, flowering, leaf area, number of fruits, fruit length, fruit diameter, average fruit weight and yield were evaluated. A variance analysis and means comparison test were applied using Tukey (P≤0.05). Significant differences (P≤0.05) were observed for all variables, except plant height, mainly attributed to the evaluation environment. The results indicated that the bocashi treatment promoted the best characteristics of the plant and fresh fruit. The use of organic fertilizers represents a sustainable option with a higher profitability to produce serrano pepper.
References
Y. (2018). Efecto de la aplicación combinada de fertilizante químico y humus de lombriz en Capsicum annuum. Centro Agrícola, 45(1), 52-61.
Aguilar-Rincón, V., Corona-Torres, P., López-López, P., Latournerie-Moreno, L., Ramírez-Meraz, M., Villalón-Mendoza, H., & Aguilar-Castillo, J.A. (2010). Los chiles de México y su distribución. SINAREFI, Colegio de Postgraduados, INIFAP, IT-Conkal, UNAL y UAN. Montecillo, Texcoco, Estado de México. 114 p. https://www.researchgate.net/profile/Luis-Latournerie/publication/235657255_Los_chiles_de_Mexico_y_su_distribucion/links/553c39f70cf2c415bb0b2c2b/Los-chiles-de-Mexico-y-su-distribucion.pdf
Amador, M. D. R., Velásquez-Valle, R., Sánchez-Toledano, B., & Acosta-Díaz, E. (2014). Floración y fructificación de chile mirasol (Capsicum annuum L.) con labranza reducida, labranza convencional o incorporación de avena al suelo. Revista mexicana de Ciencias Agrícolas, 5(6), 1001-1013. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-09342014000600008&script=sci_arttext
Balzarini, M. G., González, L., Tablada, M., Casanoves, F., Di Rienzo, J. A., & Robledo, C. W. (2008). Manual del usuario InfoStat. Editorial Brujas, Córdoba, Argentina, 336 p. https://www.researchgate.net/profile/Fernando-Casanoves/publication/319875343_Manual_del_usuario/links/5e2ee26992851c9af7280cfa/Manual-del-usuario.pdf
Bosland, P. W., & Votava, E.J. (2000). Peppers: Vegetable and Spice Capsicums. Crop Production Science in Horticulture 12. CAB International Publishing, Wallingford, England, UK. 204 p.
Carrizo-García, C. (2019). Breve historia evolutiva del género Capsicum. In: Los chiles que le dan sabor al mundo (pp. 26–40). IRD Éditions. https://doi.org/10.4000/books.irdeditions.30916
Corrales-Ramírez, L. C., Arevalo-Galvez, Z. Y., & Moreno-Burbano, V. E. (2014). Solubilización de fosfatos: una función microbiana importante en el desarrollo vegetal. Nova, 12(21), 68-79. https://doi.org/10.22490/24629448.997
Deaquiz-Oyola, Y., Álvarez-Herrera, J., & Fraile, A. (2008). Efecto de diferentes láminas de riego y sustratos en la propagación de tomate (Solanum lycopersicum L.). Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 2(1), 54–65. https://doi.org/10.17584/rcch.2008v2i1.1173
FAOSTAT (2022). Organización de las naciones unidas para la alimentación y la agricultura. Estadísticas sobre cultivos y productos de ganadería. https://www.fao.org/faostat/es/#data/QCL
García, E. (2004). Modificaciones al sistema de clasificación climática de Köppen. Instituto de Geografía. Universidad Nacional Autónoma de México. 97 p. http://www.publicaciones.igg.unam.mx/index.php/ig/catalog/view/83/82/251-1
Gómez-Álvarez, R, Lázaro-Jerónimo, G., & León-Nájera J. A. (2008). Producción de frijol (Phaseolus vulgaris L.) y Rábano (Raphanus sativus L.) en huertos biointensivos en el trópico húmedo de Tabasco. Universidad Científica 24(1), 11-20. ISSN: 0186-2979. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=15424102
Gómez, O., Casanova, A., Laterrol H., & Anais, G. (2000). Manual Técnico. Mejora genética y manejo del cultivo del tomate para la producción en el Caribe. Manual técnico, Instituto de Investigaciones Hortícolas “Liliana Dimitrova” (IIHLD), La Habana, Cuba. 159 p.
Granados, L. C., & González, T. J. (2022). Situación actual y perspectivas del mercado de fertilizantes en el mundo. Boletín El Palmicultor, 605 (julio), 8–9. https://publicaciones.fedepalma.org/index.php/palmicultor/article/view/13848
Halikowsky, S. (2015). In the shadow of a pepper-centric historiography: Understanding the global diffusion of capsicums in the sixteenth and seventeenth centuries. Journal of Ethnopharmacol, 167, 64-77. https://doi.org/10.1016/j.jep.2014.10.048
Hang, S., Castán, E., Negro, G., Daghero, A., Buffa, E., Ringuelet, A., Satti, P., & Mazzarino, M.J. (2015). Composting of feedlot manure with sawdust-woodshavings: process and quality of the final product. Agriscientia, 32 (1), 55-65. https://doi.org/10.31047/1668.298x.v32.n1
Hirzel, J., Rodríguez, N., & Zagal, E. (2004). Efecto de diferentes dosis de fertilización inorgánica con N, P, K y fuente orgánica (estiércol de broiler) sobre la producción de maíz y la fertilidad del suelo. Agricultura Técnica, 64(4), 365-374. https://doi.org/10.4067/s0365-28072004000400005
Huamaní, L. Y. (2014). Importancia de los abonos orgánicos en la agricultura. Revista de Investigación Universitaria, 3(1), 67-75. https://doi.org/10.17162/riu.v3i1.42
International Business Machines [IBM]. (2017). IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.
Jayanthi, L., Sekar, J., Ameer Basha, S., & Parthasarathi, K. (2014). Influence of vermifertilizer on soil quality, yield and quality of chilli, Capsicum annuum. Online International Interdisciplinary Research Journal, 4(1), 206-218.
Kraft, K. H., Brown, C. H., Nabhan, G. P., Luedeling, E., Luna-Ruiz, J. D. J., Coppens d’Eeckenbrugge, G., Hijmans, R. J., & Gepts, P. (2014). Multiple lines of evidence for the origin of domesticated chili pepper, Capsicum annuum, in Mexico. Proceedings of the National Academy of Sciences, 111(17), 6165-6170. https://doi.org/10.1073/pnas.1308933111
López-Arcos, M., Poot, J.E., & Mijangos, M.A. (2012). Respuesta del chile habanero (Capsicum chinense L. Jacq) al suministro de abono orgánico en Tabasco, México. Revista Científica UDO Agrícola, 12(2), 307-312.
Maeda, K., Hanajima, D., Toyoda, S., Yoshida, N., Morioka, R., & Osada, T. (2011). Microbiology of nitrogen cycle in animal manure compost. Minireview. Microbial Biotechnology, 4(6), 700–709. http://doi:10.1111/j.1751-7915.2010.00236.x
Mancilla-Villa, O. R., Hernández-Vargas, O., Manuel-Corteéz, J. C., Chávez-Chávez, J. A., Castillo-Álvarez, E. A., Guevara- Gutiérrez, R. D., Huerta-Olague, J. J., Can-Chulim, A., Ortega-Escobar, H. M., & Sánchez-Bernal, E. I. (2020). Rentabilidad en maíz (Zea mays L.) y Chile (Capsicum annuum L.) con manejo convencional y alternativo en Autlán, Jalisco. Idesia (Arica), 38(3), 33-42. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292020000300033
Manjarrez-Martínez, M.J., Ferrera-Cerrato R., & González-Chávez, M.C. (1999). Efecto de la vermicomposta y la micorriza arbuscular en el desarrollo y tasa fotosintética de chile serrano. Terra latinoamericana, 17(1), 9-15. https://www.redalyc.org/pdf/573/57317102.pdf
Mendoza-Elos, M., Zamudio-Álvarez, L.F., Cervantes-Ortiz, F., Chable-Moreno, F., Frías-Pizano J., & Gámez-Vázquez, A.J. (2020). Rendimiento de semilla y calidad de fruto de chile habanero con fertilización química y orgánica. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 11(8), 1749–1761. https://doi.org/10.29312/remexca.v11i8.1960
Mendoza-Pérez, C., Ramírez-Ayala, C., Ojeda-Bustamante, W., & Flores-Magdaleno, H. (2017). Estimation of leaf area index and yield of greenhouse-grown poblano pepper. Ingeniería Agrícola y Biosistemas, 9(1), 37-50. http://dx.doi.org/10.5154/r.inagbi.2017.04.009
Momo, J., Kumar, A., Islam, K., Ahmad, I., Rawoof, A., & Ramchiary, N. (2022). A comprehensive update on Capsicum proteomics: Advances and future prospects. Journal of Proteomics, 261, 104578. https://doi.org/10.1016/j.jprot.2022.104578
Mosquera, B. (2010). Abonos orgánicos protegen el suelo y garantizan alimentación sana. In Fonag (p. 25). www.fonag.org.ec
Nieto-Garibay, A., Murillo-Amador, B., Troyo-Diéguez, E., Larrinaga-Mayoral, J. A., & García-Hernández, J. L. (2002). El uso de compostas como alternativa ecológica para la producción sostenible del chile (Capsicum annuum L.) en zonas áridas. Interciencia, 27(8), 417-421. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0378-18442002000800006&lng=es&tlng=es
Novoa, S. A., R., & Villagrán, A., N. (2002). Evaluación de un instrumento medidor de clorofila en la determinación de niveles de nitrógeno foliar en maíz. Agricultura Técnica, 62(1). https://doi.org/10.4067/s0365-28072002000100017
Palma-López, D. J., Sánchez-Vázquez, Á. J., Hernández-Ramos, M., Palma-Cancino, D. J., & López-Castañeda, A. (2020). Desarrollo de chile amashito (Capsicum annuum var. glabriusculum) bajo diferentes dosis de vermicomposta en condiciones controladas. AGROProductividad, 13(2), 45-52. https://doi.org/10.32854/agrop.vi.1586
Pérez-Castañeda, L. M., Castañón-Nájera, G., Ramírez-Meraz, M., & Mayek-Pérez, N. (2015). Avances y perspectivas sobre el estudio del origen y la diversidad genética de Capsicum spp. Ecosistemas y recursos agropecuarios, 2(4), 117-128.
Restrepo, R. J. (2007). El ABC de la Agricultura orgánica y harinas de rocas. 1er edición, Servicio de Información Mesoamericano sobre Agricultura Sostenible (SIMAS). Managua, Nicaragua. https://simas.org.ni/media/1311796944_El%20ABC%20de%20la%20agricultura-presentacion.pdf
Reyes-Pérez, J. J., Murillo-Amador, B., Nieto-Garibay, A., Troyo-Diéguez, E., Rueda-Puente, E. O., Hernández-Montiel, L. G., Preciado Rangel, P., Beltrán-Morales, A., Rodríguez-Félix, F., & López-Bustamante, R. J., (2016). Uso de humatos de vermicompost para disminuir el efecto de la salinidad en el crecimiento y desarrollo de albahaca (Ocimum basilicum L.). Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 7(6), 1375-1387. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342016000601375&lng=es&tlng=es
Ríos, P. (2015). Vermicompost, bacterias promotoras de crecimiento y hongos endomicorrízicos en chile Jalapeño (Capsicum annuum L.). Tesis de Maestría en Ciencias. Colegio de Postgraduados, Montecillo, Texcoco, México. 86 p.
Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera [SIAP]. (2022). Anuario estadístico de la producción agrícola. Producción agrícola de chiles verdes. https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/
Tlelo-Cuautle, A. M., Taboada-Gaytán, O. R., Cruz-Hernández, J., López-Sánchez, H., & López, A. P. (2020). Efecto de la fertilización orgánica y química en el rendimiento de fruto de chile poblano. Revista Fitotecnia Mexicana, 43(3), 238. https://doi.org/10.35196/rfm.2020.3.238
Zayed, M. S., Hassanein, M. K. K., Esa, N. H., & Abdallah, M. M. F. (2013). Productivity of pepper crop (Capsicum annuum L.) as affected by organic fertilizer, soil solarization, and endomycorrhizae. Annals of Agricultural Sciences, 58(2), 131-137. https://doi.org/10.1016/j.aoas.2013.07.011
Revista Bio Ciencias by Universidad Autónoma de Nayarit under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on work of http://biociencias.uan.edu.mx/.
Further permits not covered by this licence can be found at http://editorial.uan.edu.mx/index.php/BIOCIENCIAS.