Abstract
Agroforestry systems (AFS) provide economic, sociocultural and environmental benefits. The combination of elements of agriculture and forestry makes them multifunctional and more sustainable systems. The objective of the study is to evaluate the sustainability of SAF with different management, in San Andrés Calpan, municipality of Calpan, Puebla, Mexico. The study was carried out in two stages: in the first a characterization was developed, for which a survey was applied to a sample of 81 producers out of a population of 527 registered in PROAGRO. Three types were identified: Tejocote Agroforestal System (SAFT) and Capulín Agroforestal System (SAFC), both with traditional management, and the Manzana Agroforestal System (SAFM) with specialized management. In the second stage, six orchards were selected, two from each system. For a year, the activities carried out by the producers were recorded. The MESMIS (Framework for the Evaluation of Natural Resource Management Systems incorporating Sustainability Indicators) was used. It is a comparative cross-sectional study; 19 indicators were analyzed. The results show that traditional SAFs tend more towards sustainability (66% for the SAFC and 61% for the SAFT); the alternative SAFM system obtained 45%. It is concluded that traditional SAF are more sustainable.
References
Albino, G. R., Turrent, F. A., Cortés, F. J. I., Livera, M. M., & Mendoza, C. M. C. (2015). Distribución de raíces y de radiación solar en el dosel de maíz y frijol intercalados. Agrociencia, 49(5), 513-531.
Alcázar-Sánchez, J. G., & Gómez-Martínez, E. (2022). Diversidad agroalimentaria: estrategias de reproducción campesina en economías de autosubsistencia en Los Altos de Chiapas, México. Estudios sociales. Revista de alimentación contemporánea y desarrollo regional, 32(59). https://doi.org/10.24836/es.v32i59.1184
Altieri, M. A., Funes, F., Henao, A., Nicholls, C., & Zuluaga, G. (2012). Hacia una metodología para la identificación, diagnóstico y sistematización de sistemas agrícolas resilientes a eventos climáticos extremos. Documento de trabajo. Red Iberoamericana de Agroecología Para el Desarrollo de Sistemas Agrícolas Resilientes al Cambio Climático. 21p.
Altieri, M. A., & Koohafkan, P. (2008). Enduring farms: climate change, smallholders and traditional farming communities (Vol. 6). Penang: Third World Network (TWN).
Altieri, M., & Nicholls, C. I. (2000). Agroecología: Teoría y práctica para una agricultura sustentable. Serie Textos Básicos para la Formación Ambiental. PNUMA. Red de Formación Ambiental para América Latina y el Caribe. México, 235.
Arévalo, L., Alegre J. & Palm, CH. (2003). Manual de las reservas totales de carbono en los diferentes sistemas de uso de la tierra en Perú. Publicación de STC CGIAR Ministerio de Agricultura. Pucallpa, Perú, Miguel Álvarez. 24 p.
Blanca-Bautista, M., Ocampo-Fletes, I., Juárez-Sánchez, J. P., Herrera-Cabrera, B. H., Pérez-Ramírez, E., & Sánchez-Morales, P. (2024). Índice de multifuncionalidad de la agricultura familiar campesina (IMAFC): Caso municipio de Calpan, Puebla. Revista de Geografía Norte Grande, 87, 1-24. https://revistanortegrande.uc.cl/index.php/RGNG/index
Briones-Aranda, D. P., Sánchez-Morales, P, Ocampo-Fletes, I, Romero-Arenas, O, & Acosta-Mireles, M. (2024). Sustentabilidad del agroecosistema maíz en dos formas de manejo campesino en Chignautla, Puebla. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 21(2), 1-21.
Conway, G. R. (1985). Agroecosystem analysis. Agricultural Administration. https://doi.org/10.1016/0309-586X(85)90064-0
Cortés, F. J., & Turrent, F. A. (2018). MIAF: Una Tecnologia Multiobjetivo Sustentable para la Agricultura Tradicional. En J. Calva, Soberanía Alimentaria y Desarrollo del Campo. 1ra ed., p. 199. México: Juan Pablos
Cortés, J. I., Turrent, A., Díaz, P., Hernández, E., Mendoza, R. & Aceves, E. (2005). Manual para el establecimiento y manejo del Sistema Milpa Intercalada con Árboles Frutales (MIAF) en laderas. Colegio de Postgraduados, México.
Damián, H. M. & Toledo, V. M. (2016). Utopística Agroecológicas Innovaciones Campesinas y Seguridad Alimentaria en Maíz. BUAP. Dirección de Fomento Editorial. P. 125.
De Grammont, H. C. (2016). Hacia una ruralidad fragmentada: La desagrarización del campo mexicano. Nueva sociedad, (262), 1-11.
DeClerck, F. A., Jones, S. K., Attwood, S., Bossio, D., Girvetz, E., Chaplin-Kramer, B. & Noriega, I. L. (2016). Agricultural ecosystems and their services: the vanguard of sustainability?. Current opinion in environmental sustainability, 23, 92-99. https://doi.org/10.1016/j.cosust.2016.11.016
Ebel, R., Pozas, C. J., Soria, M. F. & Cruz, G. J (2017). Manejo orgánico de la milpa: rendimiento de maíz, frijol y calabaza en monocultivo y policultivo. Terra Latinoamericana, 35(2), 149-160.
Farrell, J. G., & Altieri, M. A. (1997). Sistemas agroforestales. Agroecología. Bases científicas para una agricultura sustentable. La Habana Cuba: Consorcio Latinoamericano sobre Agroecología y Desarrollo.
Fonseca-Carreño, N. E. F., Merchan, J. D. S., & Baquero, Z. Y. V. (2019). La agricultura familiar agroecológica, una estrategia de desarrollo rural incluyente. Una revisión. Temas agrarios, 24(2), 96-107. https://doi.org/10.21897/rta.v24i2.1356
Forero, S. P., Santos, L. N. S., Castañeda, H. J. A., & Madrigal, M. A. S. (2018). Captura de carbono en biomasa en plantaciones forestales y sistemas agroforestales en Armero-Guayabal, Tolima, Colombia. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 9(2), 121-134.
García, D. A. T. (2020). Diversidad edáfica y relaciones productivas de la milpa intercalada con árboles frutales en la región de Huejotzingo, Puebla (Doctoral dissertation).
Gliessman, S. R. (2002). Agroecología. Procesos ecológicos en agricultura sostenible. CATIE, Turrialba, Costa Rica. 359 p.
González, O. M. (2023). Las codependencias de la agroindustria en Sinaloa, México. Perfiles latinoamericanos: revista de la Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales, Sede México, 31(61), 1.
González, S. R. & Coelho, S. G. (2014). Agricultura familiar: mercantilización y su repercusión en la seguridad alimentaria y nutricional familiar. Perspectivas Rurales Nueva Época, (24), 95-116.
González, J. L. L., Gaxiola, J. F. Á., Miguez, S. E. R., Huato, M. Á. D., Espinosa, J. A. M., & Sánchez, J. A. P. (2019). Huertos familiares y seguridad alimentaria: el caso del municipio de Calpan, Puebla, México. Agricultura Sociedad y Desarrollo, 16(3), 351-371.
Guzmán, P. P., Guevara, G. R. D., Olguín, L. J. L. & Mancilla, V. O. R. (2016). Perspectiva campesina, intoxicaciones por plaguicidas y uso de agroquímicos. Idesia (Arica), 34(3), 69-80. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292016000300009
Herrera, F., Velasco, C., Denen, H., & Radulovich, R. (1994). Fundamentos de análisis económico: guía para investigación y extensión rural. Serie Técnica, Informe Técnico No. 228; CATIE. Turrialba, Costa Rica. 62 p.
Herrera, P. L., Valtierra, P. E., Ocampo, F. I., Tornero, C. M. A., Hernández, P. J. A., & Rodríguez, M. R. (2017). Prácticas agroecológicas en Agave tequilana Weber bajo dos sistemas de cultivo en Tequila, Jalisco. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 8(18), 3711-3724. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i18.216
Hernández, M. R. (2022). El arreglo topológico, la labranza y el acolchado para intensificar el sistema MIAF maíz-frijol-árboles de guayaba en un vertisol (Doctoral dissertation). Colegio de Posgraduados. Texcoco, México
Hernández, S., A., & Alcaraz, V. V. (2020). Capacidades adaptativas y panorama de la agricultura campesina en Michoacán desde la producción de maíz de temporal. En: Factores críticos y estratégicos en la interacción territorial desafíos actuales y escenarios futuros. Universidad Nacional Autónoma de México y Asociación Mexicana de Ciencias para el Desarrollo Regional A.C, Coeditores.
Instituto Nacional de Estadística Geografía e Informática [INEGI]. (2015). México en cifras. Información nacional, por entidad federativa y municipios. http://www.inegi.org.mx/sistemas/mexicocifras/default.aspx?e=21
Jiménez, C. S. J., Medel, R. R., José, J. D., & Salazar, C. M. S. (2023). Nadie innova más de lo que sus relaciones le permiten: El caso de pequeños productores. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 10(3), 8.
Jiménez, S. L.; León, M. A., & Hernández, J. M. (2016). La agricultura mexicana y su potencial en la alimentación: El contexto actual. In: Martínez-Carrera, D. y Ramírez-Juárez J. (Eds.). Ciencia, tecnología e innovación en el sistema agroalimentario de México. Editorial del Colegio de Postgraduados-AMC-CONACYT-UPAEP-IMINAP. San Luis Huexotla, Texcoco, Estado de México. 3-26.
López, G. J., Damián, H. M., Álvarez, G. J., Méndez, E., J., Rappo, M. S., & Paredes, S. J. (2019). Innovaciones radicales y progresivas en el manejo del maíz en Calpan, Puebla, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 10(2), 277-288. https://dx.doi.org/10.29312/remexca.v10i2.802
Lozano, G. M. A., Valle, G. S., Aguirre, M. E., Lobato, C. C. S., & Huelitl, P. F. (2016). Películas basadas en emulsiones de pectina de frutos de tejocote (Crataegus spp.) y cera de candelilla: caracterización y aplicación en Pleurotus ostreatus. Agrociencia, 50(7), 849-866.
Masera, O., Astier, M., & López, R. S. (1999). Marco para la evaluación de sistemas de manejo de recursos naturales incorporando indicadores de sustentabilidad MESMIS. Mundiprensa – GIRA – UNAM. México.
Navia, E. J. F. (2017). La Agroforestería frente al Cambio Climático. FAGROPEC-Facultad de Ciencias Agropecuarias, 9(2), 51-56.
Ordóñez-Ovalle, J., Gómez-Martínez, E., Soto-Pinto, L., & González Santiago, M. V. (2022). El sistema milpa intercalado con árboles frutales (MIAF): evaluación agroecológica a diez años de su implementación en Chamula, Chiapas, México. Campo-Território: Revista de Geografía Agraria, 17(48), 109-136.
Pillado-Albarrán, K. V., Albino-Garduño, R., Santiago-Mejía, H. & Pedraza-Mandujano, J. (2022). Elementos bioculturales, base para la adaptación del sistema MIAF en la zona mazahua del estado de México. Estudios sociales. Revista de alimentación contemporánea y desarrollo regional, 32(60), 2-33. https://doi.org/10.24836/es.v32i60.1247e221247
Pocomucha, V., & Alegre, J. (2014). La interacción de carbono almacenado en sistemas agroforestales de cacao (Theobroma cacao L.) en Huánuco, Perú. RevIA, 3(1).
Regalado-López, J., Castellanos-Alanis, A., Pérez-Ramírez, N., Méndez-Espinoza, J. A., & Hernández-Romero, E. (2020). Modelo asociativo y de organización para transferir la tecnología milpa intercalada en árboles frutales (MIAF). Estudios sociales. Revista de alimentación contemporánea y desarrollo regional, 30(56). https://doi.org/10.24836/es.v30i56.983
Reyes-Reyes, A. K, Ocampo-Fletes, I, Ramírez-Valverde, B, Ortiz-Torres, E., Sánchez-Morales, P., & Acosta-Mireles, M. (2020). Campesinidad y agroindustrialidad de los sistemas agroforestales de San Andrés Calpan, Puebla. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 23(3), 1-13. http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3203
Robles, M. V., Ronquillo-de Jesús, E., Quiroz-Reyes, C. N., & Aguilar-Méndez, M. A. (2020). Caracterización e identificación de compuestos bioactivos con actividad antioxidante de la cáscara, pulpa y semilla del fruto de tejocote (Crataegus mexicana). TIP. Revista especializada en ciencias químico-biológicas, 23. https://doi.org/10.22201/fesz.23958723e.2020.0.233
Ruiz, M. A. D., Jiménez, S. L., Figueroa R. L. O., & Morales, G. M. (2012). Adopción del sistema milpa intercalada en árboles frutales por cinco municipios mixes del estado de Oaxaca. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 3(8), 1605-1621.
Saavedra, M. E. (2015). Metodologías para la obtención de indicadores de sustentabilidad agroecológica en viñedos orgánicos. Facultad de Ciancias Agronómicas. Universidad de Chile.
La Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural [SADER]. (2018). Listado de Beneficiarios PROAGRO ciclo primavera-verano 2018. http://www.agricultura.gob.mx/listado-de-beneficiarios/ciclo-primavera-verano-2018
Sarandón, S. J., & Flores, C. C. (2009). Evaluación de la sustentabilidad en agroecosistemas: una propuesta metodológica. Agroecología, 4, 19-28.
Sauvenier, X., Valckz, J., Van Cauwenbergh, N., Wauters, E., Bachev, H., Biala, K., & Bielders. (2006). Framework for Assessing Sustainability Levels in Belgian Agricultural Systems - SAFE. Part 1: Sustainable Production and Consumption Patterns. Belgian Science Policy, Brussels.
Servicio de Informaciòn Agroalimentaria y Pesquera [SIAP]. (2018). Datos abiertos. http://infosiap.siap.gob.mx/gobmx/datosAbiertos_a.php
Servicio de Informaciòn Agroalimentaria y Pesquera [SIAP]. (2023). Cierre de producción agrícola. https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/
Smyth, A., & Dumanski, J. (1993). FESLM: An international framework for evaluating sustainable land management. World Soil Resources Report, 73. Land and Water
Toledo, M. V. (2013). El metabolismo social: una nueva teoría socio-ecológica. Relaciones. Estudios de Historia y Sociedad. 34(136):41-71.
Toledo, M. V., Alarcón, C. P., & Barón, L. (1999). Estudiar lo rural desde una perspectiva interdisciplinaria: una aproximación al caso de México. Estudios agrarios, 12, 55-90.
Tonolli, A., Greco, S., & Sarandón, S. J. (2019). Algunos aspectos emergentes y de importancia para la construcción del enfoque agroecológico. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo, 51(1), 205-212.
Torres, A. A., Vásquez, G. G., Piedrahita, D. C., & Vásquez, V. S. (2019). Evaluación y planificación de sistemas agroforestales sustentables de cacao (Theobroma cacao L.) y bambú (Guadua angustifolia K.), Montalvo, Ecuador. Journal of Science and Research: Revista Ciencia e Investigación. ISSN 2528-8083, 4(4), 10-21. https://doi.org/10.5281/zenodo.3473533
Turrent, F. J., Albino, G. R., Cortés, F. J. I., Livera, M. M., & Mendoza, C. M. C. (2015). Distribución de raíces y de radiación solar en el dosel de maíz y frijol intercalados. Agrociencia, 49(5),513-531.
Turrent, F. A., Cortés, F. J. I., Espinosa, C. A., Hernández, R. H., Camas, G. R., Torres, Z. J. P. & Zambada, M. A. (2017). MasAgro o MIAF ¿Cuál es la opción para modernizar sustentablemente la agricultura tradicional de México? Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8(5), 1169-1185. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i5.116
Van Cauwenbergh, N., Biala, K., Bielders, C., Brouckaert, V., & Franchois, L. (2007). SAFE - A hierarchical framework for assessing the sustainability of agricultural systems. Agriculture, Ecosystems and Environment, 120(2-4), 229-242.
Vásquez, G. A., Matus, G. J. A., Cetina, A. V. M., Sangerman, J. D. M., Rendón, S. G., & Caamal, C. I. (2017). Análisis de rentabilidad de una empresa integradora de aprovechamiento de madera de pino. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 8(3), 649-659. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i3.38
Venegas Sandoval, A., Soto Pinto, L., Álvarez Gordillo, G., Alayón Gamboa, A., & Díaz-Nigenda, E. (2021). La diversificación de estrategias socioambientales en la familia campesina: mecanismo de resiliencia ante la crisis del café en Chiapas. Revista Pueblos y fronteras digital, 16. https://doi.org/10.22201/cimsur.18704115e.2021.v16.510.
Villa, P.M., Martins, S.V., de Oliveira Neto, S.N., Rodrigues, A.C., Hernández, E.P., & Kim, D.G. (2020). Policy forum: Shifting cultivation and agroforestry in the Amazon: Premises for REDD+. Forest Policy and Economics, 118. https://doi.org/10.1016/j.forpol.2020.102217
Revista Bio Ciencias by Universidad Autónoma de Nayarit under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on work of http://biociencias.uan.edu.mx/.
Further permits not covered by this licence can be found at http://editorial.uan.edu.mx/index.php/BIOCIENCIAS.